Kontokreditdirekt

Låna till nybygge

När du vill låna till nybygge är det oftast en byggnadskredit eller ett byggnadslån som du får använda dig av. Byggnadslån är specifikt framtagna för dig som vill ha ett lån för nybygge och som ännu inte vet vad den slutgiltiga kostnaden kommer att hamna på. Med hjälp av en byggkredit slipper du oroa dig för att lånet inte ska räcka och kan således dela upp lånet i olika etapper. Du behöver endast betala ränta och amortering på den del av lånet som du faktiskt använder dig av under byggnadens gång.

Bygga hus lån

Ett lån till nybygge kommer med vissa regler som är viktiga att veta om. Du kommer till exempel att behöva låna minst 1 miljon svenska kronor och du behöver även ha en kontantinsats som är finansierad på annat vis. Kontantinsatsen ska kunna täcka upp för minst 20 % av produktionsbeloppet. För mer information om ”bygga hus-lån”, besök Kreditverket.se och läs mer om lån för nybyggnation. Orsaken till varför du inte kan använda ett klassiskt bolån beror helt enkelt på att det inte finns någon bostad som kan fungera som en säkerhet för banken. Ditt hus har ännu inte byggts och själva marken kan inte ersätta säkerheten av en komplett bostad med ett bra marknadsvärde.

Lån för att bygga hus

Letar du efter ett sätt att låna till att bygga hus kan du med fördel använda dig av internet. På internet kan du hitta ett flertal aktörer och långivare som erbjuder lån för att bygga hus – där nybyggen är det som står i fokus. Idag väljer allt fler att investera i en riktigt fin tomt och därefter bygga sitt hus från grunden. Det gör det möjligt för dig att kunna skapa dina drömmars hus med alla de detaljer och funktioner som du alltid önskat.

När du ska ta lån för nybyggnation finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Ett vanligt bolån är inte möjligt och därför är en byggkredit något som är rekommenderat. Byggkrediter är enkla att använda sig av och du kan själv bestämma hur mycket av beloppet som du vill använda. Du behöver heller inte betala tillbaka de belopp som blir tillgodo.

Byggnadslån

När du är på jakt efter finansiell hjälp för att bygga ett hus kan du ansöka om ett byggnadslån. Som tidigare nämnt är ett byggnadslån en typ av kredit, som även kan gå under namn som byggkredit eller byggnadskredit. Med en sådan kommer du inte att få tillgång till hela det lånade beloppet på en och samma gång, utan du får i stället ta del av krediten när det är dags att betala fakturor som tillkommer i samband med byggprojektet. På så sätt kan man säga att byggnadslånet fungerar som en checkkredit och när hela huset är klart omvandlas krediten till ett klassiskt bolån. Läs mer hos Byggahus.se.

Byggnadslån – viktiga punkter:

  • Kontantinsats, minst 15-20 %
  • Spärrförbindelser kan finnas som är viktiga att veta om
  • Det är inte alltid en byggnadskredit blir ett bolån när huset är klart

I samband med att du får din byggkredit medföljer även olika typer av avgifter. Det vanligaste är att du som låntagare måste betala en handläggningsavgift eller uppläggningsavgift, men även värdering, pantbrev och besiktning kan vara avgifter som du behöver hantera. Eftersom räntan alltid sätts individuellt är det inte ovanligt att den blir högre än på klassiska bolån. Fördelen är dock att du bara behöver betala ränta på pengarna som du använder dig av, samt en årsavgift/kontraktsränta.

Om banken önskar kan en kontrollant utses och då är det du som får betala kostnaderna för denne.

Byggnadskreditiv kontantinsats

En mycket vanlig fundering är om en kontantinsats kommer att krävas i samband med ett byggnadskreditiv och det enklaste svaret på den frågan är ja. När du ansöker om ett klassiskt bolån kommer du att behöva lägga ut en kontantinsats och det är något som även gäller när du vill ha ett byggnadskreditiv.

En kontantinsats kan på många sätt liknas med en handpenning. Kontantinsatsen för ett byggnadskreditiv måste motsvara 15 % av det totala beloppet som du vill låna. Procentsatsen kan dock se olika ut hos olika aktörer och ibland ligger den på 20 % i stället.

Det vanligaste är att kontantinsatsen betalas av dig själv i samband med att du får in de första fakturorna för ditt husprojekt, men kontantinsatsen kan även vara att du köper tomten på egen hand. Du betalar således alla avgifter för husprojektet tills dess att du uppnår de 15-20 % som krävs.

Kontantinsats bygga nytt hus

Det finns flera orsaker till varför banken eller långivaren vill att du ska betala kontantinsatsen själv och därmed inte får låna det fullständiga beloppet. När det kommer till bolån handlar det främst om att värdet på din bostad kan sjunka med åren. Om banken då har lånat ut mer pengar än bostaden är värd kommer de således att gå back om de skulle behöva använda sin säkerhet (bostaden).

När det kommer till kontantinsats och byggnadskreditiv handlar det oftare om att inte behöva ta en lika stor risk. Banken kan aldrig garantera att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån eller dina krediter och därför behöver du bekosta en del av bygget på egen hand.

När husbygget är klart kommer byggnadskreditiven att omvandlas till ett vanligt bolån och då fungerar bostaden som en säkerhet. Du kan finansiera kontantinsatsen med ett lån, t.ex. ett blancolån, men det bästa är att spara på egen hand.